Conceptet Engineering
Del

Eleverne er her selv med til at formulerer de spørgsmål, som I skal arbejde med. Det giver børnene en mere undersøgende tilgang til materialet, samt en følelse af ejerskab overfor processen. Engineering består af en række trin, men til denne aldersgruppe kan man sagtens forsimple teknikken, og derved gør den overskuelig for både lærer og elever. Herunder er en simpel udgave af Engineering:

  1. Forståelse for opgaven. I skal ud på stranden, hvor I skal indsamle data. Når I kommer hjem, skal I lave beregninger ud fra de data I har indsamlet.

Der er en række forskellige former for data, som kan indsamles, fx omkring muslinger eller krabber, men også mere generelt, hvor mange dyr finder I af hver art? De vil blive gennemgået som en del af øvelserne. Du kan dele eleverne op, så forskellige grupper indsamler forskellige data. I kan også lave en fælles dataindsamling. Du sætter rammerne for øvelsen og kan lave dem så brede eller smalle, som du vurderer der er behov for.

Eksempel: Du har valgt at alle elever skal indsamle data om det samme: Blåmuslinger. Det kan også være en specifik del af muslingen, I skal indsamle data om, fx størrelse. På dette trin gøres opgaven tydelig for eleverne. Eleverne får den relevante viden om blåmuslinger og en intro til dataindsamling.

  1. Få idéer. Du har nu besluttet, hvad I skal indsamle data omkring, nu skal I vælge, hvilke målinger I vil lave. Dette gøres i samarbejde med eleverne.

Eksempel: Nu spørger du eleverne: ”Hvilke målinger synes I, vi skal tage?” Nu er det op til dem at komme med idéer. Skriv alt ned, der er ingen dårlige idéer, selvom der formentlig kommer en del forslag, der enten ikke siger noget reelt om muslingen eller er kan komme med deres forslag. Når alt er skrevet ned, så udvælges de bedste forslag.

Måleforslag: muslingens længde, omkreds, vægt, hvor mange finder vi, hvilke farver har de.

 

  1. Konkretiser. Her skal I gøre idéerne mere tydelige. Jeres lange liste med forskellige idéer skal kortes ned til et overskueligt antal, som I vil fortsætte med. Her kan du som lærer gå ind og vælge, du kan også lade det være op til eleverne; eller en mellemting, hvor du vælger 2, og eleverne vælger 2. lad vær med at vælge for mange spørgsmål, da det både kan være uoverskueligt og svært hvis I skal nå for meget. 1 – 4 forskellige ting burde være passende.

Det kan være en god idé også at snakke om, hvordan målingerne skal tages. Når man indsamler data, er det vigtigt at det er så ensartet som muligt, for bedre at kunne sammenligne.

Eksempel: Hvis I har valgt at måle muslingens længde, så kan den måles enten som den lige længde fra start til slut, eller som en bue, der følger skallen rundt. 

  1. Indsamle data og lav udregninger. Nu skal I ud at samle jeres data og lave udregninger. Du kan enten give eleverne fastlagte spørgsmål, som de skal svare på, der passer til deres niveau. Du kan også lade eleverne udforme deres egne spørgsmål.

Eksempel: Hvor stor er forskellen mellem den største og den mindste musling? 

  1. Præsenter resultaterne. Hvordan det skal gøres, kan tilpasses til klassen. Skal de lave en mundtlig præsentation, skriftlig eller gennemgang i plenum.

Vil du læse mere om Engineering, så kan de kigge på disse links:

https://emu.dk/eud/naturfag/didaktik-i-faget/engineering-som-arbejdsform

https://astra.dk/undervisning/engineering-i-skolen-2/

https://engineerthefuture.dk/undervisning/engineering-i-skolen/laererressourcer/artikler-og-vidensgrundlag/didaktikken-bag-engineering/

Del denne side

Kontakt

Morsø Kommune
Jernbanevej 7
7900

E: tmkr@morsoe.dk

Copyright © OPHAV LIMFJORD 2022